Welke sigaren legt u graag in uw humidor?

 

Cubaanse en niet-Cubaanse sigaren in uw humidor

Een humidor kunt u vullen met Cubaanse en niet-Cubaanse sigaren. In dit artikel bespreken we shortfiller sigaren en Cubaanse sigaren. Wij hebben klanten welke hun shortfiller sigaren ook in de humidor leggen, hierdoor krijgen ze een zachter karakter.  

Cubaanse, Belgische en Nederlandse shortfiller sigaren in de humidor

De shortfiller sigaren uit Cuba, Belgie en Nederland bestaan evenals longfiller sigaren uit het binnengoed, het omblad en het dekblad eromheen. De shortfiller sigaren bestaan uit gesneden tabak van verschillende afkomsten. De shortfiller sigaren hoeven niet vochtig in een humidor bewaard te worden. Ze worden vaak geproduceerd in landen waar tabak niet groeit. Tevens hoeven deze sigaren niet met een knipper geknipt te worden. Deze sigaren zijn dus gemakkelijk te bewaren, vervoeren en te gebruiken. Qua kwaliteit hoeven de shortfiller sigaren niet onder te doen voor longfiller sigaren. Dit is afhankelijk van welke tabak men gebruikt. De smaak van deze sigaren is anders dan de smaak van longfiller sigaren. Sommige shortfiller sigaren bestaan uit 20 verschillende soorten tabak.

Vroeger behoorde de sigarenindustrie in Nederland tot de belangrijkste ter wereld. In de Benelux worden de meeste sigaren tegenwoordig in Belgie geproduceerd. In Belgie staan de sigarenfabrieken van sigarenmerken als Balmoral, Agio, Verellen, J. Cortes en Jacob van Meer. In Nederland zijn de sigarenfabrieken nog actief voor merken als La Paz, Oud Kampen, Hajenius en De Olifant sigaren.

De meest voorkomende formaten van shortfiller sigaren hebben we hieronder opgesteld om u een overzicht te kunnen bieden:

  • Cigarillo sigaren zijn dunne en smalle sigaren. Ze bestaan met en zonder filter.
  • Senorita sigaren zijn ongeveer 10 centimeter lang en 1 centimeter dik.
  • Panatella sigaren zijn vaak qua lengte iets langer dan de senorita sigaren.
  • Corona sigaren zijn ietwat grotere en dikkere sigaren voor een langer rookmoment.
  • Petit of half corona zijn wat minder lange corona sigaren met dezelfde dikte.
  • Tuitknak sigaren hebben aan het uiteinde een toelopende spitse punt.

Gezien korte rookmomenten erg in trek zijn hier een korte uitleg over de cigarillo. Cigarillo is de Spaanse vertaling voor ‘kleine sigaar’. De sigaar biedt een klein rookmoment aan van zo’n 7 minuten. Cigarillo’s bestaan uit shortfillertabak en is het smaakvollere alternatief voor sigaretten. Echter gezien deze sigaren 3 keer zoveel nicotine bevatten is het niet aan te raden de rook ervan te inhaleren. De smaak dient meteen goed te zitten, er vindt namelijk geen of weinig smaakontwikkeling plaats. Voor de binder maakt men gebruik van een tabaksblad welke ook gebruikt wordt voor andere kwalitatieve sigaren. Het is wel belangrijk altijd te kiezen voor sigarenmerken welke 100% tabak gebruiken. Deze sigarenmerken zijn in te delen in 3 gebieden met hun eigen smaakpatronen: Cubaanse en Dominicaanse sigaren uit de Caribieën met een hoog aromatische & krachtig smaakgehalte, Indonesische sigaren van Java en Sumatra met kruidige en peperige smaken en tot slot Braziliaanse sigaren voor een vol en zoet aroma. Voor vragen over onze shortfiller sigaren of bent u opzoek naar een bepaalde sigaar kunt u altijd contact met ons opnemen.

Cubaanse sigaren of niet-Cubaanse sigaren in uw humidor

Cubaanse sigaren zijn sinds oudsher de bekendste en meest exclusieve sigaren. Echter niet alle goede sigaren komen uit Cuba. Wij van de Humidorkoning maken voor het gemak de tweedeling tussen sigaren uit Cuba en niet-Cubaanse sigaren. De Cubaanse sigaren staan bekend onder de namen Havanna’s ofwel Habanos sigaren. Men noemt de Cubaanse sigaren liefhebbers (aficionados) ook wel Habanofielen. De tabak van de Cubaanse sigaren heeft een ongekende aromatische rijkheid, donkere kleur en is krachtig. Door vele sigarenrokers worden Cubaanse sigaren als de beste sigaren ter wereld gezien, maar er zijn ook voorstanders van niet-Cubaanse sigaren.

Sir Winston Churchill was een liefhebber van de sigaren uit Cuba en zorgde voor grotere bekendheid van de Cubaanse sigaren na de Tweede Wereldoorlog. Veel Cubaanse sigarenmerken hebben dan ook in het verleden een ‘Churchill’ sigaar ontwikkeld. De ‘Churchill’ van zijn favoriete merk Romeo Y Julieta kunt u nog altijd bij de Humidorkoning online kopen. Andere bekende sigarenmerken zijn onder andere Cohiba, Montecristo, Partagas, Bolivar, Hoyo de Monterrey en H. Upmann.

De afgelopen 200 jaar zijn er in Cuba vele commerciële Habanomerken ontstaan. De Cubaanse sigarenmerken onderscheiden zich van elkaar met verschillende profielen sigaren, formaten, prijs en eigenschappen. De Controleraad van de Beschermde Herkomstbenaming Habanos heeft vandaag de dag 27 merken toegewezen die vallen onder de A.O.C. Habanos. Deze erkenning voor de Cubaanse sigaren betekend dat dit de beste kwaliteit sigaren zijn met de hand vervaardigd. Verder moeten de sigaren een gewicht van meer dan 3 gram hebben en vervaardigd zijn met tabak uit een bepaalde Cubaanse regio.

Het binnengoed van de Cubaanse sigaar, ofwel Tripa, wordt gemaakt met een mélange van 3 soorten tabaksbladeren. De Volado, Seco en Ligero, oplopend van kracht (Fortaleza) 1 tot en met 3. De Volado is het mild smakende en brandbare blad. De Seco is medium van smaak en het belangrijkste voor de aroma. De Ligero is het langzaam brandende blad met volle smaak dat kracht aan de sigaar toevoegt. Soms wordt de Medio Tiempo toegevoegd dat de volste smaak toevoegt. Dit zijn de 2 hoogste bladeren van de zongeteelde tabaksplant. Om het binnengoed komt het omblad, ofwel Capote. Deze bepaalt de vorm van de sigaar en vervolmaakt de kwaliteit. Tot slot komt hieromheen het dekblad, ofwel Capa voor de mooie afwerking.

De specialisten van Humidorkoning begeleiden u graag in uw ontdekkingstocht naar nieuwe smaken. Uw gids door een wereld van terroirs, smaken en vooral genieten met Cubaanse en niet-Cubaanse sigaren!

Kent u overigens de Culebra sigaren voor in uw humidor? Culebra sigaren zijn bijzondere Cubaanse sigaren. Het zijn 3 aan elkaar gebonden Habanos. Ze vormen samen 1 sigaar. De 3 sigaren zijn van het formaat panatella. Tijdens het productieproces worden ze zeer vochtig gemaakt. Daarna worden ze in elkaar gevlochten. Vervolgens worden de sigaren aan elkaar gebonden met een rood lint. Culebras is Spaans voor slang. Menig ervaren roker zal deze 3 sigaren tegelijk aansteken. Andere aficionados zullen deze losmaken en delen. Het ontstaan van Culebras kent meerdere verhalen. Vroeger mochten sigarenrollers slechts 1 sigaar mee naar huis nemen. Door de Culebra konden zij dan 3 sigaren mee naar huis nemen. Anderen beweren dat sigarenrollers enkel afgekeurde sigaren mochten nuttigen. Daarom rolden zij af en toe een sigaar krom.

We hopen dat u heeft genoten van de aanwezige kennis gedeeld door onze specialisten!