Maxpoilane
Recreation / Food

Vespa 50 Special

Vespa is zeer bijzondere scooter. Het is een serie bromfietsen, snorfietsen en motorfietsen van fabrikant Piaggio. Onder de naam Piaggio Zip en Piaggio Fly maken ze goede middenklasse scooters, voor Vespa is alleen het beste goed genoeg. Regelmatig brengen ze modellen uit die extra bijzonder zijn, zoals de Vespa 50 Special die werd geproduceerd van 1969 tot 1983. In 2016 werd de Vespa 70 Special gelanceerd, ter gelegenheid van het 70 jarig bestaan van Vespa. Door alle nummers, modellen en getallen zou je haast de draad kwijt raken. Laten we enkele bijzondere getallen op een rijtje zetten.

 

1946, de geboorte van Vespa

De Italiaanse fabrikant Piaggio bestond al sinds het einde van de negentiende eeuw. Pas in 1946 besloten ze scooters te bouwen. Bij de eerste modellen werden onderdelen van vliegtuigen gebruikt. De slanke wespentaille en het zoemend geluid leidde tot de naam Vespa, wat Wesp betekent in het Italiaans.

 

Vespa 50 Special en Vespa LX

De Vespa 50 Special serie werd geproduceerd van 1969 tot 1983. Het getal 50 staat niet voor de leeftijd, wat wel het geval is bij de Vespa LX. Daar wordt gebruik gemaakt van de Latijnse aanduiding voor 60 ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Vespa scooters. De Vespa LX werd later opgevolgd door de Vespa Primavera. Opvallend, want de Primavera was op dat moment al 45 jaar uit productie geweest.

 

Vespa 70 Special

Lang na de Vespa 50 Special is er nu de Vespa 70 Special. Deze keer staat 70 wel voor de leeftijd, de Vespa 70 Special is 70 jaar na de eerste Vespa op de markt gebracht. Om het 70-jarig bestaan te vieren is deze Vespa Primavera Special 70 SETTANTESIMO uitvoering in dezelfde kleurstelling als de oorspronkelijke Vespa gespoten. Er zijn twee variaties leverbaar; de Azurro en de Grigio Titanio. De Azurro lijkt veel op turquoise en de Grigio Titiano zit tussen groen en blauw. Dit model is slechts in een beperkte oplage leverbaar.

 

Vespa brengt veel modellen uit onder verschillende namen en series. Momenteel zijn de gangbare modellen de Vespa Primavera en de Vespa Sprint. Naast bromscooters en snorscooters zijn er ook motorscooter verkrijgbaar met respectievelijk 125cc en 300cc.

https://www.fastfuriousscooters.nl/vespa/