Maxpoilane
Image default
Recreation / Food

Fiets van de zaak

Als je bij een wat groter bedrijf werkt wordt de salarisverwerking verzorgd door de afdeling personeelsadministratie. Dit is de afdeling waar alle verschillende gegevens verzameld en verwerkt worden van personeelsleden. De netto-brutoberekeningen, controle van de salarisstroken en verwerking van de aanpassingen en beslagleggingen van ieder personeelslid worden er gedaan. Tegenwoordig gebeurt dit altijd door middel van een geautomatiseerde boekhouding. Hiervoor zijn diverse gespecialiseerde softwarepakketten te gebruiken. Onderdeel is ook de beantwoording van de vragen van de personeelsleden over hun eigen salaris en alles wat ermee samenhangt. Ook alle ziektemeldingen en verlofaanvragen van de personeelsleden worden verwerkt in de personeelsadministratie.

Ook onkosten die je maakt ten behoeve van je werk mag je via deze afdeling declareren. Het gaat dan o.a. om een bloemetje dat je koopt voor je jarige collega, je bedrijfskleding, studiematerialen of een congres met overnachting in een luxe hotelresort.

Ook ‘de fiets van de zaak’ is een van de dingen die je via deze afdeling kunt regelen. Deze regeling is er voor mensen die in het kader van woon-werkverkeer een (elektrische) fiets of een speed-pedelec (met helm) willen onder zeer gunstige omstandigheden aanschaffen. Je hoeft dan niet zelf een fiets te kopen en mag de fiets van de zaak fiscaal gezien onbeperkt privé gebruiken. Dus ook voor een fietstochtje, de boodschappen of het wegbrengen van de kinderen. Het is zeer goed voor je gezondheid, maakt dat je fris in je hoofd op je werk verschijnt (een douche op kantoor is wel fijn) en je ontlast het milieu door met de fiets naar het werk te gaan in plaats van met de auto. Je baas betaalt de fiets en meestal ook de kosten voor onderhoud en reparatie. Wel krijg je als  de werknemer te maken met een bijtelling bij het salaris. Uiteindelijk betaal je daardoor enkele euro’s per maand extra belasting, maar dat weegt ruim op tegen de grote voordelen die een fiets van de zaak verder met zich mee brengen!

https://www.cbbs.nl/