Broodjeszaak Turnhout krijgt een nieuwe invulling

 

Broodjeszaak Turnhout is een bagelbar

Opzoek naar ‘broodjeszaak turnhout‘ komt men uit bij een moderne bagelbar op de Nieuwe Kaai 7 in Turnhout. Nederlanders zijn al lang bekend met het fenomeen ‘bagel’. Dit broodje is bekend gemaakt door Bagels&Beans, een franchise concept met een mooie ideologie over gezond, biologisch en een ‘momentje voor onszelf’. Alle producten zijn er duurzaam, diervriendelijk, biologisch en fairtrade. Vroeger kwamen wij zelf vaak bij de Bagels&Beans store gevestigd bij de markt in Rotterdam. In het zonnetje konden we daar genieten van een ontbijt, koffie en wat wij ons nog meer wensten terwijl we op ons gemak wakker werden en de vele bezoekers van de markt goed konden bekijken. Elke bagel wij ook bestelden, ze waren allemaal even lekker. Van zoet tot hartig. Een vers fruitsap erbij en kleine bakjes gevuld met creamcheese, hagelslag of jam. En natuurlijk een overheerlijke espresso, cappuccino of latte.

Inmiddels bestaat in Turnhout alweer 3 jaar een espressobar achterin een toffe conceptstore met de naam Casa     N°7. Het ligt niet in het centrum, maar juist aan de heerlijke, luxe jachthaven van het Belgische stadje. De zaak is in de wijde omtrek bekend om de whisky, gin en sigarentastings. Achterin de zaak is een verborgen plekje, wij komen er heel graag na een fijne wandeling door het bos en langs het kanaal. Er liggen veel magazines en kranten en de barista heeft altijd andere, zalige muziek opstaan. Soms komen we er ‘s ochtends vroeg een ontbijtje doen of in de middag lunchen met een hartige bagel. En elke weer vragen we ons af hoe de eigenaren het voor mekaar krijgen zulke smaakexplosies in de mond te creëren. Het mooie is dat we de bagels altijd met de hand mogen eten, dus dan mogen we natuurlijk ook onze vingers erbij aflikken….

Wat is nu eigenlijk een bagel? In elk geval geen donut zoals veel mensen op bezoek in New York denken. Zij bestellen op straat een donut en kijken vervolgens raar op als ze een bagel vast blijken te hebben. Natuurlijk een wereld van verschil als men een hap van een bagel in plaats van een gefrituurde en gesuikerde donut neemt. Een bagel is dus niet gefrituurd en ook niet gesuikerd. Een bagel dankt zijn gat omdat deze eerst gekookt wordt en nadien gebakken. Het gat dient ervoor om de bagel gemakkelijk te kunnen omdraaien als deze gekookt wordt. Na het koken wordt de bagel gebakken, hierdoor krijgt het haar krokante laagje. Een bagel is dus licht krokant van buiten en heerlijk zacht van binnen. Volgens bronnen op internet werd de eerste bagel gebakken in 1683 als kado van de Weense bevolking aan de Poolse koning Sobieski. De koning had de cavalerie van Polen opdracht gegeven de inwoners van Wenen te helpen toen deze werd belegerd door het Ottomaanse leger. De vorm van de bagel kreeg vervolgens de vorm van de stijgbeugel van het paard, namelijk “bügel”. Het enige vreemde aan het verhaal is dat de geschiedenis van de croissant hetzelfde omschreven wordt. Er zijn bronnen waarin zwangere vrouwen in de Poolse stad Krakau een ‘bajgiel’ kregen. In de eeuwen daaropvolgend werd het broodje steeds populairder. In de 16e, 17e en 18e eeuw werd de bagel populair in Polen, vervolgens in Oost-Europa en erna zelfs in Londen.

Toen de emigratie naar Noord-Amerika begon reisde de bagel met de joden uit Oost-Europa mee. In zowel Toronto als New York werd vanaf het jaar 1900 de bagel een groot succes. De populairiteit groeide gestaag en sinds de jaren ’70 is de bagel niet meer weg te denken. In de Verenigde Staten zijn op bijna hoek wel winkels dan wel kraampje te vinden met bagels met natuurlijk creamcheese. Het originele woord hiervoor is ‘shmear’ en het is een soort roomkaas. Van origine bestaat een bagel uit slechts meel, water, mout en gist. Het koken duurt slechts enkele minuten.

Nog even wil ik terugkomen op die sfeervolle zaak op de Nieuwe Kaai. Altijd als we binnenkomen voelen wij ons welkom. We worden hartelijk welkom geheten door de jonge mensen voorin. Ook is het leuk om de winkel te betreden, het is namelijk een frisse, jonge zaak met allerlei luxe producten als geurkaarsen, geurlampen, spirits, wijnen, rookaccessoires en noem maar op. Het is een echte rook- en drankspeciaalzaak. En dan komt het leukste. Verscholen achter 2 dikke pilaren schuilt een evengrote ruimte als de rest van de winkel. Rechts een echte walk-in humidor met glazen wand. Links de bar. We gaan eigenlijk altijd op een ander plekje zitten, zo is het ook ingericht. Krukken aan de bar, ronde tafeltjes, een lange leestafel, een andrs gekleurde eettafel, vierkante steigerhouten tafeltjes, een grote bank en tot slot een paar fel groene zetels. Keuze volop! Op verschillende tafeltjes liggen de menukaarten klaar, maar niet op elke. We hebben het eens gevraagd en de eigenaren willen graag dat de mensen zich ‘thuis voelen’ en zichzelf behelpen in de zaak. Bestellen is dan ook aan de bar en reserveren dat kennen ze daar niet. Tenslotte mocht het druk zijn, is het leuk om eens bij andere mensen aan tafel te gaan zitten. Wie weet ontstaat er een leuk gesprek..

Het is natuurlijk jammer dat er slechts uit 15 verschillende soorten bagels kan worden gekozen. Maar het verschil met een echte bagels&beans is dat deze zaak zich echt onderscheid met een eigen karakter. Daarnaast zijn de koffies echt fantastisch! De koffiebonen komen wekelijks vers binnen van een kleine, ambachtelijke koffiebrander welke zijn vak verstaat. Want elke keer dat wij er komen worden wij verrast door andere soorten koffiebonen van over de gehele wereld. Het is dan ook steeds kiezen uit wat voor koffie we deze keer weer gaan proeven, voor we het weten worden we echte koffienerds! Geen schande, want als we er zitten en we kijken om ons heen merken we op dat we nooit alleen zijn. Leve de koffienerd, en oh ja voor we het vergeten te melden: ze hebben ook een ruime keuze uit losse,, biologische thee welke ook nog eens fancy verpakkingen en mooie namen hebben meegekregen. Wij zijn alvast fan, nu jullie nog? Wie weet zien we elkaar snel, dan kunnen wij jullie op een lekker drankje trakteren!